Nogle af os fik en god, våd oplevelse, da vi var med i kampagnen mod ensomhed og skulle synge midt på Sallingsundbroen. Videoen findes på Facebook under Frivilligcenter Mors. www.facebook.com/frivilligcentermors/videos/3059837017670904/ https://www.facebook.com/watch/live/?v=363064375288360&ref=watch_permalink
Håndværkerkoret er det ældste og eneste mandskor på øen
Etableret i Nykøbing Mors i 1874.
Vi øver hver mandag kl. 19 - 21 på Musikværket, Gasværksvej 60, 7900 Nykøbing Mors.
Har du lyst at synge med, eller vil du hyre koret til et arrangement, så ring til formanden Niels Otto Degn 97710244/40440244 Mail: [email protected]
Optakten varede otte år
Korets historie kan føres tilbage til 14. september 1874, da Nykøbing Mors Håndværker-Sangforening blev dannet af Håndværker- og Industriforeningen, som havde arbejdet med forslaget siden 1866, altså i otte år. Fra starten var der 14 medlemmer. I 1972 blev der fusioneret med Arbejderkoret Enigheden efter at begge kor havde ligget i dvale, og siden har øens eneste mandskor været en institution på øen. Medlemstallet ligger nu mellem 40 og 50. Fra Mors, Thy, Salling og Fur kommer sangerne nu til øveaftener i Nykøbing hver mandag i vinterhalvåret og til koncerter. Samarbejdet med venskabskor i Tyskland, Norge og Sverige har betydet mange ture og besøg af vennerne fra udlandet. Da koret fejrede 125 års jubilæum i 1999 – samme år som købstaden Nykøbing blev 700 år – var der 33 sangere og besøg fra både norske Flekkefjord, svenske Bollnäs og tyske Misburg til koncert i Teatersalen og fest i Det ottekantede Forsamlingshus. I slutningen af 2001 overskred koret for første gang grænsen til Østeuropa, idet mændene medvirkede ved Prags 11. internationale korfestival. Vi tager jævnligt på udlandsture - senest til Berlin og Hannover samt Barlinek i Polen. Forinden var en anden grænse blevet overskredet, idet koret havde fået sin første kvindelige dirigent, Nana Kjær. Hun blev i efteråret 2005 afløst af Anja Brejner Højgaard. Siden Musikværket blev til i de smukt restaurerede lokaler på Gasværksvej i Nykøbing, har den lille sal været korets øvelokale. Vi deler adresse med musikskolen, men er en selvstændig forening, som har lejet sig ind. I 2017 medvirkede koret for første gang ved Kulturmødet i Nykøbing.
Håndværker Sangforeningen anno 1974: Øverst fra venstre Edmund Kærgaard, Karl Rasmussen, Knud Dal, Bent Lykke Pedersen, Orla Hald, Ernst Jacobsen, Hans A. Nielsen, Ejanr Lysdahl, Holger Egholm, Frede Ladefoged, Henry Høj, Kresten Balle Jensen, Poul Madsen, Thorkild Krogh, Sv. Tage Nielsen, Karl Toft, Elith Nielsen, Poul Ejnar Mikkelsen, Ewald Kristiansen, Harry Andersen, K. Ellingsøe, Anders Nielsen, Børge Andersen, Anker Hald, Mogens Houmann og dirigenten Alfred Haaning.
Enigheden omkring ølkasserne
Arbejderkoret Enigheden med de hvide sangerhuer. Bemærk især den uundværlige og stemmeforbedrende medicin, de alle har i højre hånd!!
Fra det gamle fotoalbum
På det første billede genkender vi Jens Kristian Sø, og på billede to (bag snapseflasken) ses en ung Johannes Evald Nørgaaard.
Sø, der i mange år var formand, sidder også pænt foran klaveret i øvelokalet på tredje billede, og på det fjerde poserer Poul Madsen og Robert Nielsen.
Farvebilledet er fra en forårskoncert i Det ottekantede Forsamlingshus, og så er der et billede af en meget ung Anders Holmgaard og et fra optoget 17. maj i norske Flekkefjord, hvor Håndværkerkoret fra venskabsbyen Nykøbing Mors dog ikke gik i front. Men det var svært at synge og gå op ad bakke samtidig.